Surinaamse saoto soep

26 Nov

Saoto soep is een gerecht waar elke Surinamer mee is opgegroeid, ik dus ook. Het is nog steeds mijn lievelingseten en ik probeer het om de twee weken te maken. Mijn vader noemt het altijd doe-het-zelf-soep omdat je alle garneringen los in je kommetje doet en daarna pas de bouillon er overheen giet. Door de gefrituurde garneringen is het niet extreem gezond, maar er zit ook lekker veel kip in dus dat compenseert wel weer haha. Je hebt wel een aardige waslijst aan boodschappen nodig, maar sommige dingen heb je vaak wel in huis of kun je later nog opmaken. Alle ingrediënten zijn te koop bij de supermarkt, behalve de saotomix met gefrituurde vermicelli en aardappeltjes.

Dit recept heb ik van mijn oma en mijn moeder meegekregen en vandaag deel ik het met jullie!

soep2

Wat heb je nodig voor 2 personen:

– 2 kippendijen

– Bouillonblokje (liefste die van Maggi en geen kip- of vleesbouillon)

– Een grote stonk laos

– 3 stengels citroengras

– Een halve gele peper

– Pimentkorrels (of zwarte peper korrels kan ook)

– Water

– Ui

– Knoflook

– Olie

Garnering

Voor de garnering:

– Een zakje saotomix (gefrituurde vermicelli en aardappelfrietjes) (te koop bij de toko)

– Een gekookt ei per persoon

– Taugé

– Een halve gele peper

– Ketjap

– Een klein bosje selderij

Wat moet je doen:

Als eerste snijd je de laos, ui en knoflook in kleine stukjes en fruit je deze aan in een soeppan met een beetje olie. Als de olie lekker begint te geuren giet je er een liter water bij. Vervolgens sla je de stengels citroengras beurs met een mes. Je snijd de stengels dus niet in stukjes, maar mept er flink op zodat de aroma’s lekker vrij kunnen komen. De stengels citroengras doe je hierna in de pan. Ook mogen de pimentkorrels, een halve gele peper, het bouillonblokje en de kippendijen erbij. Dit laat je vervolgens minimaal een uurtje lekker trekken (het liefst langer) op een klein vuurtje. Kook ondertussen de eieren, 1 per persoon.

Als de kip gaar is, pak je deze uit de pan en pluis je hem uit met twee vorken. Je zet gewoon twee vorken in de kip en je trekt zo het vlees uit elkaar, zodat je mooie sliertjes krijgt. Doe de kip in een apart schaaltje. Voor de garnering hebben wij altijd een ketjapsausje met peper. We doen een laagje ketjap, ong. een halve cm, in een sauspan en doen hier een fijngesneden halve gele peper bij en fijngesneden knoflook. Dit laat je even inkoken.

Saoto

Als de bouillon klaar is, giet je deze door een zeef. Je doet als eerste een handje met de gefrituurde saotomix in je kom, daarna een handje taugé, daarna een handje kip, dan je ei en de ketjapsaus (begin met een theelepeltje, deze kan erg pittig zijn!) en giet hierna de bouillon over je kommetje heen. Als laatste bestrooi je je soep met wat selderij. Als je dit niet hebt kun je ook peterselie gebruiken.

Het duurt even, maar dan heb je ook de lekkerste soep allertijden! Enjoy!

Advertenties

7 Reacties to “Surinaamse saoto soep”

  1. Hilde 26/11/2013 bij 8:15 PM #

    Oh, wat lijkt me dit lekker!! 🙂 Ik hou echt van soep ^^

  2. Dina 28/11/2013 bij 6:30 AM #

    Ik ben gek op soep, kan het echt iedere dag wel eten!

    • Dina 28/11/2013 bij 6:31 AM #

      Hahha zie nu pas dat ik bijna hetzelfde heb gereageerd. Heb het toch echt zelf bedacht hoor. :p

  3. Kimberly 28/11/2013 bij 9:15 AM #

    Ik heb het nog nooit op maar lijkt me wel heel erg lekker! En dankjewel voor je felicitatie 😀

  4. Amber 29/11/2013 bij 2:56 PM #

    Ziet er lekker uit! Duidelijk recept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: